Raspresentationen nedan kommer från SSBTK och kan läsas i sin helhet här.
Historik
Staffordshire bullterrier kallas ofta för staff/staffe. Rasen härstammar från de bull- och terrierhundar som främst förekom i Midlands och som bland annat användes i hundkamper. När hundhetsning förbjöds helt föddes tanken på att dessa, mycket uppskattade hundar, skulle kunna bli en ny godkänd hundras. I Sverige är rasen en utpräglad sällskaps- och utställningshund. Rasen godkändes 1935 av den engelska kennelklubben. Drygt 600 hundar av sinsemellan mycket olika typ och bakgrund registrerades då. Staffordshire bullterrier blev snabbt mycket populär och älskad. Den är i dag en av de tio vanligaste raserna i England.
Användningsområde
Rasen är en utpräglad sällskapshund som gillar de flesta hundsporterna. Många tränar och tävlar framgångsrikt i agility, lydnad, rallylydnad, viltspår, nosework, specialsök och bruks. Den är en utmärkt familjehund för den aktiva familjen och älskar som regel barn. Staffen har mycket energi och kommer bäst till sin rätt i ett hem där den blir fysiskt och mentalt stimulerad, annars använder den lätt sin kreativitet till att hitta på egna hyss.
Hälsa
Rasen är överrepresenterad när det gäller allergier samt demodikos. Pågående forskning i Sverige finns. Rasen är upptagen i SRD där domarna skall ge akt på hudproblem och felställda nedre hörntänder. Höftleds- och armbågsledsdysplasi förekommer, rasen har sedan 2018 HD/ED-index som verktyg för avelsarbetet. Läs mer på SSBTK hemsida i RAS (Rasspecifik avelsstrategi)samt under fliken Hälsa.
Egenskaper / Mentalitet
Staffordshire bullterrier är en ömhetstörstande, energisk, förarvek och humoristisk glädjespridare. Med sin utstrålning och förmåga att ”stjäla showen” lämnar den ingen oberörd.
Den är social, aktiv, intensiv, positiv och älskar full fart och visar det med intensiva glädjeyttringar. Samtidigt älskar den att bara vara hemma med sin familj och mysa. Det viktigaste är att få vara med, vilka aktiviteter som än bjuds. Rasklubben har under många år verkat för att mentalbeskriva så många hundar som möjligt både via MH och BPH, vilket nu resulterat i både en ”200-analys” och senare ”500-analys” på BPH. Båda dessa finns att läsa under fliken Mentalitet på SSBTK hemsida.
Staffen och andra hundar
Som tidigare nämnts är rasen från början en kamphund, som avlades för kamp med andra hundar. Även om rasen de senaste 100 åren avlats som sällskapshund, har den aldrig avlats för samarbete med andra hundar som t.ex. vissa jakthundsraser gjort. Detta avspeglar sig i att en vuxen staff inte kan förväntas fungera i en främmande flock, att släppas ihop med okända hundar i hundrastgårdar etc. En vuxen staff har generellt inte behov av sociala kontakter utanför sin primärflock. Den leker i regel mycket tufft och oömt, är bufflig och intensiv i sitt sätt vilket inte uppskattas av ömtåligare raser.
Gentemot sin primärflock är staffen generellt sett mycket social, staffar ses inte sällan ligga på varandra i mysiga ”staffehögar” och individen behåller sin lekfullhet även upp i äldre ålder.
Storlek och utseende
Mankhöjd är ca 36–41 cm. Vikt för hanar är ca 13–17 kg och tikar 11–15,5 kg. Den är en välbalanserad ras som äger stor styrka i förhållande till sin storlek. Färgen är röd, fawn, vit, svart, brindle eller blå eller i kombination med vitt.
Pälsvård
Rasen är släthårig och saknar underull. Pälsen är mycket lättskött. Eftersom rasens muskulatur är välutvecklad i kombination med tunn päls, fryser den lätt vid kyligare väderlek och kan behöva täcke.
Övrigt
En riktig kompis som älskar livets goda! En väldigt beroendeframkallande ras, som ofta blir stora personligheter och har en självklar, upphöjd plats i familjen. Staffen älskar fysisk kontakt, värme och att vila på mjuka underlag. Den tycker oftast inte om regn och rusk, så är det galonställsväder får du vara beredd på att gå kvällsrundan ensam.
Att tänka på – staffordshire bullterrier
Om du funderar på att skaffa en staffordshire bullterrier, tänk på att…
- Du måste ha mycket tid att spendera med din hund.
- Träna mjukt med bestämt, och var noga med passivitetsträning.
- De är mycket aktiva och intensiva, speciellt som valpar.
- De behåller ofta barnasinnet länge, de är livliga och livfulla.
- Barn ska aldrig umgås med hundar utan överinseende av vuxen.