Jack Russell Terrier – Fart, fläkt och humor

Populär ras

Jack Russell Terrier är en mycket aktiv ras med kort stubin. Den kräver en hel del av sin ägare. Längtar man efter fart och fläkt så passar den här hunden som hand i handske. Rasen har blivit mycket uppskattad och populär på grund av sitt livliga och charmfulla sätt. Den är envis, tuff, modig och självständig, har en obegränsad nyfikenhet och den låter aldrig gräset gro under tassarna. Rasens motto är ”alltid redo!” och den tror många gånger att den är störst, bäst och vackrast. Har man en Jack Russell hemma kommer den att locka fram många skratt.

Litet format/Mycket hund

Den är liten och lätt men inuti är det en formidabel hund. Får den tillfälle att lägga sig i så kan man vara säker på att den gör det. Den älskar rutiner, därför kan den tillbringa dagarna med matte på kontoret eller följa med i lastbilen. Det är både roligt och lätt att ta den med sig till olika miljöer. Eftersom den är så liten tar den ingen plats i bilen, därför behöver man sällan missunna den att följa med, något som den uppskattar högre än det mesta annat. Långa ensamma dagar hemma i lägenheten är själsdödande för en Jack Russell som kan få den att utveckla olater och bli en plåga för sin omgivning. Det kan vara svårt att motionera en Jack Russell trött, men efter sitt ”arbete” älskar den att slå sig ner i soffan hos sin familj och slappa.

Kort stubin

Som en god terrier kan den emellanåt drabbas av ”irländsk fylla”, dvs. alla slåss med alla och har lika roligt. Drar det ihop sig till råkurr mellan två individer skyndar genast flera Jack Russells dit för att inte gå miste om det roliga. Det är därför viktigt att ägaren är envis och bestämd. En Jack Russell är ingen hård och skarp hund och det ligger inte för den, att svara upp mot sin matte eller husse. Uppstår en konflikt försöker den skämta bort det hela och blir ägaren riktigt arg drar den sig inte för lite fjäsk. Lika snabbt som ett bråk uppstår lika snabbt kan det gå över. Två Jack Russells kan ryka ihop om en pinne och i nästa sekund jagar dom varandra glatt efter samma pinne.

Tidig träning

Att gå ordentligt i koppel kan ibland vara svårt att lära den. Får den inte veta bättre drar den oavbrutet. Det ligger på sätt och vis i rasens natur, den vill hur mycket som helst och gärna allt på en gång. Inkallning kan det vara lite si och så med och ska tränas med en gång. En Jack Russell håller kontroll på ägaren hela tiden, men att komma ända fram till ägarens fötter på sekunden har den svårare för. Det krävs skärpa i rösten för att den ska skynda på. Lägger man ner mycket träning framför allt på kontakt och samarbete med valpen och lyckas med detta, har man en oerhört lättlärd och rolig hund att jobba med.

Jaktintresse

Jack Russell Terriern har ett mycket stort jaktintresse. Den är avlad för sina goda jaktanlag. Skaffar familjen andra husdjur, så kan vissa terrier se dom som bytesdjur och inte som familjemedlemmar.Med träning blir hunden en målmedveten jägare. Det är inte många Jack Russells som får tillfälle att leta byten i gryt, men i eftersök kan den få användning för sitt viltintresse. ”De flesta Jack Russells får ägna sig åt jakt på katter råttor och löptikar.”

Allroundhund

Men det finns andra aktiviteter som man kan träna den i. En Jack Russell har stor livsaptit och spritter av glädje och energi och måste få utlopp för detta. Jack Russell Terrier har främst blivit en allroundhund och det finns många hundsporter som passar bra t.ex. Agility, flyball, freestyle, kantarellsök, räddningshund, assistans/nyttohund, spår, sök etc. Hemma kan man aktivera den med att lära in olika konster och trick. Jack Russells har väldigt lätt för detta.

Frisk och tålig

Jack Russell Terrier är en frisk och lättskött hund och det är vanligt att de blir mycket gamla. Normal motion med raska promenader och att den får springa lös på egen hand räcker. Men tränar man själv hårt, skulle en Jack Russell aldrig komma på efterkälken. Hunden är tålig och flexibel, slarvar man ena dagen för att det ösregnar, kan man ta igen det nästa.

Vaktar gärna

Många vaktar gärna, sina egna saker, sin familj och även sitt revir gentemot främlingar. Det krävs mycket positiv träning för att bli en bra familjehund, och det är den vuxnas ansvar att lära barn och hund att respektera varandra. När dom klarar detta kan dom få många roliga stunder ihop, båda älskar att leka och har mycket energi. Jack Russells är underbara och charmiga hundar om du har tid och ork att träna din valp/unghund.

Älskar sin ägare

En harmonisk Jack Russell följer sin ägare till världens ände. Men ingen kan hindra den från att alltid gå ett halvt steg före.

Vill du läsa mer om rasstandarden så kan du göra det här.